29 Mart 2024


Z KUŞAĞI – 2



Muhammet Mehdi ERDOĞMUŞ

A- A+

Günü birlik ihtiyaçlar adına sömürülen gençler,

Gün gelir yıkar elbet ördüğünüz duvarları!

--

Politikacılar ve partiler başta olmak üzere birçok kuruluşun ve araştırma kurumlarının yakından izlediği bir kuşaktır Z kuşağı. İlgi alanları, tercihleri, sosyal bağları, inançları konusunda bilgi edinmek için büyük çabalar gösterilmektedir.

Z kuşağına “İnternet Kuşağı” demek daha doğru olur düşüncesindeyim. Dünyada olup bitenleri internet ağı üzerinden izleyen bu kuşak, kendilerine duydukları özgüven sayesinde tecrübe ile kazanılmış bilgilere itibar etmemekte, başkalarından akıl alma ve danışma gibi bir ihtiyaç duymamaktadır.

Bu durum şaşırtıcı değildir. Şaşırtıcı olan; istedikleri bilgiye, istedikleri zamanda ulaşabilen bir kuşağın başkalarına ihtiyaç duymamasını doğal karşılamak yerine “gizemli bir nesil” olarak görülmeleridir.  Böyle bir yaklaşım tarzı, Z kuşağının eksikliği veya bilinmezliğinden değil, bakış tarzı ve anlayışıyla ilgilidir.

Z kuşağı kimdir, hangi yaşlar oluşturuyor? Z kuşağı özellikleri ve yaş  aralığı…

Z Kuşağının aslında anlaşılamayan bir kuşak değil, anlaşılmak istenmeyen bir kuşak olduğunu ifade etmek daha doğrudur. Bunlar, yaşamakta olduğumuz dijital çağın kuşağıdır. Çağın ruhunu anlamayanların bu kuşağı anlamaları veya anlamak istemeleri beklenemez.

Seçimler için büyük oy potansiyeli olduğu düşünülen bu kuşağın politik tercihleri en çok merak edilen konular arasındadır. Politikaya ilgi duyup duymadıkları belirlenmeden, kime veya hangi partiye oy vereceklerini ortaya çıkarmaya çalışmak bir garabet örneğidir.

Evrensel ve dijital ortamda yer bulmayan hiçbir faaliyetin, bu kuşağın dikkatini çekmediği bilinmelidir. Oylarına göz dikildiğinin ve sadece bu nedenle politikacıların kendilerine ilgi gösterdiklerinin farkında olacak kadar zekidirler. Çağdan kopuk politikacıların, dikkatlerini çekmeyeceğini söylemeliyim.

Bu durumda çağın ruhunu kavramayan bir siyaset anlayışına ve partilerine ilgi duymalarını beklemek boşunadır.

Peki, çağdaş bir parti var mıdır? Dijital çağın sunduğu bilgilerin izinden giden bir kuşağın, milli-dini- hamaset yapan politikacıların izinden gitmeleri beklene bilir mi?

Partilerimizin çağdışılığı sadece demokrasi, insan hakları, hukuk, adalet, eşitlik, özgürlükler alanında değil, bilgi, bilim, teknoloji, sanat, spor, eğitim, yabancı dil alanlarında da çağdaş projelerden yoksundurlar.

Z kuşağının, Uzay teknolojisine geçmiş bir çağda, yüz yıl öncenin teknolojisi olan yerli otomobil üretme projelerine kanmayacaklarını söylemek isterim.

İnternet yoluyla sınırsız bir dünyada yaşayan bu kuşağı, milli sınırlarla çevrilmiş bir alana hapsetmek mümkün değildir. Bu nedenle milliyetçilik, devletçilik, dincilik, ulusçuluk gibi ideolojilere itibar etmezler.

Hayallerini gerçekleştirecek, sınırsız dünyalarında özgürce dolaşacak imkânı sunabilecek partileri tercih etmeleri kaçınılmazdır. Bugün itibariyle güven duyacakları bir partinin olmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Basit bir örnekle niçin oy vermeyeceklerini anlamak mümkün.

Pandemi dönemi boyunca akılcı ve bilimsel önlemler almayan, çözümü insanları eve kapatmakta gören ancak kendilerinin cenaze, kongre, miting, iftar gibi hiçbir faaliyetten geri durmayan politikacılara, partilere oy vermeyecekleri açık değil midir?

İleri ülkelerde aşılanan insan sayısının %70’leri geçtiği, maskesiz yaşamın başladığı, vatandaşlarının mağduriyetinin giderildiği, işsizlerin veya işsiz kalanların sosyal güvencelerinin sağlandığı ortadayken kendi ülkelerinin yönetim ve siyaset tarzını benimsemeleri mümkün mü?

Z kuşağı, bilinçsiz oy deposu değildir, vaatlerle aldatılacak, yoğun propagandalardan etkilenecek, duyguları milli hamasetle kabaracak bir nesil değildir.

Özgürlük arayan bu nesli anlamak ve yollarını açmak gerekir. Veya gölge etmeyin, başka ihsan istemezler.!

--

Gün ışığı süzülmeyen bu ağzı kapalı mağarada,

Umut satmaya kalkmak sadece bir çıkar için ancak…

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır