29 Nisan 2024


RÜYA



Zelal Azadi

A- A+

Rüya, için ne söylesek ne yazsak azdır. Rüyalara dair yazılan nice kitap, şarkı ve şiirler vardır. Hatta bilmeceler dahi vardır. Bir arkadaşım bir bilmece sordu: “çoban; aşçı, sen ve ben dahil herkes görür ama Allah görmez,” bu nedir?

Günlerce düşündüğüm sorunun cevabı rüyaydı. Evet Allah asla uyumaz ve rüya görmez. Eskiden her evde rüya tabirleri olan bir kitap vardı. Şimdilerde internette rüya tabirleri var, en çok tıklanan sitelerin başında gelen. Gün içerisinde “rüyamda….gördüm” sözünü çok duyarız, söyleriz.

Rüya; bir ilimdir, hatta bir mucizedir Hz Yusuf için. Kuranda Yusuf Suresinde; Hz Yusuf'a rüya tabir etme yorumlama ilmi verildiği anlatılır. Hz Yusuf'un gördüğü rüyanın yıllar sonra vuku bulması, Yusuf Peygamberin; Mısır Firavunun rüyasını, zindandaki iki mahkumun rüyasını yorumlaması da Hz Yusuf'un mucizelerindendir.

 Rüya bilinçaltının uykudaki tezahürü, ya da yaşayacaklarımıza bir işarettir. İyi rüyalar ve kötü rüyalar vardır. Rüyada gördüğün kötüdür, sana göre anlamı tabiri iyi değildir; ama rüya hayırlıdır, iyi gördüğün bir rüya ise tabiri şer olabilir. Aslında rüyalarımızın yorumu bize ait olmalı. Rüyalarımızı deneyimleyerek tabir edebiliriz. Çünkü rüyalar da kişiye özel. O yüzden rüyanın yorumunu kendin yapmalısın. Sen sigara içen biriysen, o gün rüyanda sigara içtin rüyanı nasıl yorumlarsın? Ben şöyle tabir ederdim eğer sigarayı keyif için içiyorsam o gün keyifleneceğim, yok sigarayı sıkıntı stres halinde içiyorsam, o gün benim için sıkıntılı olacak. Rüyada altın gördünüz; açın rüya tabirleri kitaplarına hepsi farklı yorumlamıştır. Altın kimine sevinçtir kimine göreyse hüzündür. Rüyanızı kötü yorumlayacak birilerine anlatmayın derler ya doğru söylüyorlar. Size anlatılan rüyaya yorum yapamıyorsan hayır olsun demek daha makbuldür. Gördüğün rüya sana göre bir işaret ise gün içerisinde yaşayarak tecrübe edinirsin. Bu tecrübelerinle zamanla rüyalarını yorumlamayı öğrenirsin. 

Rüya tabircileri: rüya yorumlamada farklı düşünmüşler farklı tabir yapmışlar ortak hareket etmemişlerdir. Hayırlı rüyalar vardır: Peygamberleri, Kuranı Kerimi, Kabeyi, Melekleri…vb görmek rahmani hayırlı rüyalardır. Güzel rüyalarımız için keşke uyanmasaydım, ya da bu rüya gerçek olsaydı deriz, o kadar bizi büyülemiştir çünkü. Bir de içini vıcık vıcık eden adeta kâbus gördüm dediğimiz şer rüyalar vardır. Uyanınca kâbus dolu rüyadan, şükür rüyaymış ya gerçek olsaydı gördüklerim dediğimiz…

Huzursuz uyuduğumuzda ya da hasta olduğumuzda can sıkıcı rüyalar görürüz. Rüyalara göre amel edilmeli mi? Rüyalar bize bir işarettir. Rüyayla amel edilmez. Salih, sadık, saf, iyi niyetli insanların rüyaları genellikle hayatlarına bir ışık bir işaret olmuştur. Çevremizde böyle istihareye yatıranlar insanlar var. Güzel hayırlı rüyalarımızın gerçekleşmesi bizim en büyük temennimizdir. Asla görmediğimiz tanımadığımız insanları rüyamızda görmeyiz. 1 Saniye de olsa gördüğümüz insanları rüyamızda görüyoruz.

     "Hadi hadi yüreğim gayret

      Hele sıkı dur sabret…

      Başını eğme dik tut…

      Bu bir RÜYAYDI farzet"

Aslında yaşadıklarımız bir rüya gibi gelecek ahir ömrümüzde….

 Rüya, derin bir alemdir. Hangimiz uykuya dalarken endişelendik. Rüya görmekten hiç korkmadık ve bıkmadık. Yeri geldi rüyalarımızla teselli bulduk. Bu dünya da tıpkı rüya gibi gelecek bize ikinci hayatımıza uyandığımızda zaman. Yaşadıklarımızın yorumunu öğreneceğiz. Ya hayır ya da şer olacak dünya hayatı denilen rüyamız...

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır