28 Nisan 2024


SOKAK HAYVANLARI



Zelal Azadi

A- A+

Köyde doğup , büyümenin en güzel tarafı hayvanlarla iç içe olmamdı. İnekler, koyunlar, kuzular, danalar, tavuklar, horoz, eşek, kedi evimizin altındaki ahırda yaşarlardı. Yeni doğan buzağı, kuzu, soğuk kış günlerinde gecelerinde evin sıcak köşesinde itinayla bakılırdı, çok sevilirdi. İneğimizi, sabah sığır sürüsüne bırakıp, akşam sığırdan almak için köy meydanında beklerken arkadaşlarımızla muhabbet etmek , koyunların boynundaki çan sesinin tınısı unutulmaz….Hayvan sevgim, çocukken başladı. Her evin, iyi fare yakalayan, sevimli bir kedisi vardı. Bizim de siyah beyaz bir o'kadarda akıllı kedimiz vardı.  Kedimiz , çok sevimliydi. Açık duran hiç bir yiyeceği ağzına almazdı. Kendisine ayrılan tabaktan , bırakılan yiyecek neyse onu yerdi. Bizimle on iki  sene yaşadı. Bir kış , vahşi bir köpek  parçalamıştı tekir kedimizi. Sokakta ölüsünü gören ikizim , çok üzülüp ağlamıştı,ben de çok üzülmüştüm,hâlâ o kedimizi özlemle hatırlarım….

     Hz,Muhammed, kedisi Müezza' nın içtiği sudan abdest almış, kedilerin temiz hayvanlar olduğunu söylemiştir. Kedilere merhamet eden sahabelerinden birine kedilerin babası anlamında Ebu Hureyre ismini vermiştir.

   Rahmetli annem; Güründeki evimizin etrafında ne kadar kedi varsa, kalan yemeklerden ,yiyeceklerden verip beslerdi. Yıllarca, ben de anneme yiyecek konusunda destek oldum. Annem ölünce, kedileri doyuran,hâlâ iyiler var ki, mahallede  her taraf kedi dolu…

Ben de sitemize yakın bir yere, düzenli olarak su,mama, yiyecek bırakıyorum. Üstkat komşumuz  da bana yiyecek konusunda çok destek veriyor sağolsun cennet hatunu olsun.

Pandemi sürecinde bir sokak kedisi sahiplendik. Kızlarım, hem evdeki kedinin hem de sokak kedilerin bakımını maddi manevi üstlendiler. Sokak kedileri bazen binamıza sadece bizim evin kapısına gelir. Hayvanlar da biliyor kendilerini seveni koruyup gözeteni..

Üç yıl önce bir akşamüstü kapımızın zilini çalan, merhametli genç kız, parktaki yavru kediler için süt istedi. Çok duygulandım. Birinci Katta üç ev vardı, ama o bize geldi. Allah, o genç kıza bizim evi adres gösterdi. Aç tüm kediler bizim kapıya gelir miyavlar. Dışarıya çıktığımda sokak hayvanlar etrafımda pervane olur…Muhteşem bir his anlatamam…

Yakın bir zamanda, çok ağır bir hastalık yaşadım, 10 gün içerisinde 4 defa doktora gittim. Aldığım ilaçlar ağrımı, acımı, sızımı dindirmiyordu. Bu halimle sokaktaki hayvanlara su,mama bırakmayı ihmal etmedim. Bir defasında, hasta yavru bir kedi gelmişti, o'kadar hastaydı ki, miyavlamaları, gözleri, cılız bedeni adeta beni bir hekime götür, ben de en az senin kadar hastayım dedi.. O halimle kediyi , veteriner hekime götürdüm. Muayenesinden sonra, verilen ilaçları alıp, tedaviye başladım. Kedime , Garibim adını koydum. Ona özel bir ilgi şefkat gösteriyordum. İyileşmesi için 15 gün gayret ettim. Bu durumdan kendimce dersler çıkardım. Sanki o dönem hastalanmamın sebebi hikmeti, başta sokaktaki tüm canlara daha fazla yardımcı olmam gerekti. Garibimi' in tedavisine destek oldukça, ben de şifalanıyordum. Bazen hastalıklı, dertli,acılı, sıkıntılı olmamız; Yaradanımızın, sonsuz merhametini,şefkatini, celp ettiriyordu. Garibim, bana özel olduğumu, korunulan bir kul olduğumu , en güzel haliyle hissetmem, idrak etmem için, Rabbim tarafından gönderilmişti sanki. Ben bu dersi aldıktan sonra, Garibimi bir daha göremedim..

Hâlâ sokaklarda, Garibimi görme arzusu var. Merak ediyorum, nerede, iyi mi? Sonra diyorum ki, Garibim'in Sahibi, Yaradanı, Rabbi, onu koruyordur..

Yüce Allah, ne kadar merhametli..

Hayvanların sevmediği insanlara önyargılıyım. Hayvana merhamet etmeyene saygım olamaz benim. Hayvanlara merhameti olmayanın, insanlıktan nasibini hiç almamıştır.

Hayvanların, doğada özgürce yaşamalarından yanayım. Ama insanlar; sokak hayvanları başta olmak üzere , canlılara yaşam  alanları bırakmıyor… Hergün, çevre, doğa betonlaşmayla birlikte, gittikçe  daralıyor..

Hergün, itinayla sokak hayvanlarına su,mama, yiyecek bırakıyorum. Bu davranış bana inanılmaz huzur keyif veriyor.

Lütfen çevremizdeki bu masum varlıklara duyarlı olalım , onları koruyalım sevelim besleyelim.

Tonlarca gıda çöpe gidiyor. Bu gıdalar sokak hayvanlarına, barınaktaki hayvanlara verilebilir.. Hem hayvanlar aç kalmayacak, hem de tonlarca gıda israf olmayacak.

Şefkatli, merhametli ,hayvansevere maddi manevi destek olalım. İnanın maddi manevi kazancımız dahada büyüyecek. Bereket ve bolluk bize akacak…

Bunu deneyimleyin derim..

Sokakta ,mahallede, çevrede geçerken hayvanların bizlerden kaçması, korkması,ürkmesi beni kahrediyor. O'Kadar korkutulmuşlar ki…

Hz.Muhammed; hırçınlaşan devesine , kızan Hz . Aişe annemize , şöyle demiş"Hayvana yumuşak davran! Çünkü yumuşaklık nerede bulunursa orayı güzelleştirir. Yumuşaklığın olmadığı her davranış çirkindir." Buyurmuştur.

Oysaki o'kadar zararsız , sevimli hayvanlar ki… Tok bir hayvan, kimseye zarar vermez.

Bizden hal dilleriyle sadece istedikleri;şefkat, merhamet, saygı, su ,yiyecek… vicdanlı merhametli,

herkesi , başta sokak hayvanları olmak üzere, tüm masum canlılara, duyarlı, şefkatli, merhametli olmaya davet ediyorum.

İnanın ki ,en masum, samimi  varlıklar, sadık dostlar onlar….  Arkanızdan , dedikodunuzu, gıybetinizi yapmazlar. Size sadece sadık olmaya çalışırlar..Deneyimleyin!!! hem de hemen."İnsanın gerçek yüzünü görenlerin, birer hayvansever olması kaçınılmaz."

Hadi etrafımızdaki hayvanlara , mama, sağlıklı, temiz, küfsüz gıda, temiz su bırakalım!

Bu dünya hepimizin, dünyanın dengesini, bizim merhametimiz, şefkatimiz, karşılıksız iyiliklerimiz kurtaracak.

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır