29 Mart 2024


NEW YORK ÇETELERİ..!



Muhammet Mehdi ERDOĞMUŞ

A- A+

Bulunmaz ise bir yörede adalet ve düzen,

İş tutar çetelerle makama düşkünler!

----

Yasadışı rant çetelerinin paylaşım kavgası sonucu ortaya çıkan çete-siyaset-bürokrasi-medya-iş dünyası ilişkileri bütün kirliliği ile gündemi meşgul etmektedir.

Esas olarak Türkiye, benzer ilişkiler bakımından bu olaylara hiç de yabancı değildir. Yaklaşık 50 (elli) yıl önce Başbakan Merhum Bülent Ecevit’in ifşa ettiği Gladyo/kontrgerilla derin yapılanması tarih kayıtlarında mevcuttur.

Toplum hafızası unutsa da söz konusu derin yapılanmanın Ankara’nın karanlık dehlizlerinde varlığını sürdürdüğü tahmin edilmektedir. Bugün ortaya çıkan kirli yapılanmaların derinlerle ilişkisi olsa da Gladyo yapılanmasından farklı olduğu açıktır.

Bugünkü ilişkiler, daha çok 3 Kasım 1996’da Susurluk ilçesi yakınlarında meydana gelen trafik kazasında ortaya saçılan mafya-devlet-polis ilişkilerini hatırlatmaktadır. Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın “çamurun (pislik) üzerine oturamam” diye deşifre ettiği ve bu nedenle DYP ile koalisyonu bozduğu karanlık bir dönem yaşanmıştı.

Ne yazık ki aynı dönemde, Merhum Yılmaz’ın “çamur” olarak nitelendirdiği kirli ilişkileri, “fasa-fiso” olarak değerlendirerek iktidar fırsatına çeviren Erbakan hoca DYP ile koalisyon kurmuştu. Böylece siyaset ve mafyanın kirli ilişkileri tıpkı Gladyo yapılanması gibi karanlık dehlizlerde faaliyetlerini sürdürmeyi başarmıştı.

Türkiye, 25 yıl sonra “Susurluk” benzeri yeni ve yenilenmiş biçimiyle dehşete düşüren olaylarla karşı karşıya. Patlayan lağım çukurundan pis kokular her tarafı sarmaya başladı. Siyaset-bürokrasi-mafya-iş dünyası ve medya çemberinde hızla dönüyor.

“Susurluk” gibi bu olaylarda da hukuk işlemiyor ve iktidar gereğini yapmıyor. Oysa “temiz siyaset”, “temiz toplum”, “hukuk devleti” gibi iddiası olan bir iktidar/siyaset ve yargı için tarihi bir fırsat olması gerekmez mi?

Dünden bugüne çeteler ve siyaset ilişkilerinde temizlenmek adına bir arpa boyu yol alamadığımız gerçeğini görünce, aklıma Martin Scorsese tarafından Herbert Asbury’ın ‘The Gangs of New York’ romanından uyarlanan 2002 yılı yapımı ‘NEW YORK ÇETELERİ’ filmi geldi.

Filmde, 19.yüzyıl (1800’li yıllar) New York’ta yaşanan iç savaşla oluşan yönetim boşluğu sonucu, suç ve şiddetin hüküm sürdüğü ve yer altı çetelerinin doğduğu dönemleri anlatılmakta. Yönetimsizlik, adaletsizlik, hukuksuzluk, ekonomik yetersizlik, yolsuzluk, açlık, hastalık içinde boğuşan toplum ile bu süreçte büyüyen çetelerin politikacılarla olan ilişkilere dikkat çekilmektedir.

Politikacıların desteği olmadan büyüyen bir çetenin varlığından söz edilebilir mi? Bu filimde konu edilen ilişkilerin bize de hiç yabancı olmadığını son olaylarla bir kez daha görmüş olduk.

Bürokrasi, siyaset ve polis şeflerinden destek alarak halk üzerinde korku ve dehşet yayan New York çetelerinin GÜÇ ve SUÇ süreleri, elbette bizdeki gibi çok uzun olmadı. Çünkü orada Yargıçlar ve bağımsız mahkemeler vardı.

Filmde, çetelerin dehşet saçtığı, haraç ve racon kestiği, zengin iş adamlarının mallarına çöktüğü New York; Temiz siyasetçi ve Bağımsız yargıçlar marifetiyle yeniden insanların hayallerini süsleyen, güvenli, zengin ve huzurlu bir şehre dönüşür.

Filmde anlatılan New York şehri kadar değişim beklemesek de, en azından Susurluk ile ortaya çıkan çete-siyaset ilişkilerinin bugüne kadar sürmemesi gerekmez miydi?

Ne yazık ki, dünden bugüne ülkemiz adına değişen tek şey, bu kirli ilişkilerde yer alan aktörler ve maşalar olmuştur. Çetelerden kurtulmak bir yana, çetelerin kuşattığı bir siyaset ve ülke oluştu.

Neredeyse kirli ilişkilerden uzak kalmış ve “temiz siyasetçi” diye tanımlayacağımız dürüst insanların sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Ülkenin, çetelerden ve onlarla kirli ilişkiler içinde olan politikacı ve bürokratlardan Yargı eliyle temizlenmesi geciktikçe, yasalara güven kaybolur, siyaset daha çok kirlenir ve toplum tarafından benimsenmesi de kolaylaşır.

Bu durumda “temiz siyaset”, temiz yönetim”, “temiz toplum” beklentimiz de bir hayalden ibaret kalacaktır.

--

Dün sıçrayan pisliği temizlemezsen üstünden,

Bugün çırıl çıplak teslim olursun düzensizliğe!

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır