19 Nisan 2024


Nerde O Geçen Seneki Bayram!



Muhammet Mehdi ERDOĞMUŞ

A- A+

Geçen sene eldeki yüz lira bugün tekabül etmiş 10 liraya!

Yoksulluk önüne geçmiş neşenin huzurun, bayram kimin umurunda!

---

Genel ritüellerden biridir her yeni bayramda eski bayramları özlemle anmak! Ancak bu sene 7’den 77 herkes için (belli bir azınlık dışında) bu bayram buruk bir şekilde geçecek. Zira ne tatil ne memleket gezisi ne yeni kıyafetler ne de kurban kesimi artık çoğumuz için bir hayal!

Öyle çok eski bayramları anmaya gerek yok! Geçen seneki bayramın tadı bile bir başkaydı…

Artık durum çok farklı, ekonomik krizin derinleşmesi ile yoksulluk ve yoksunluk %60-70’ ini doğrudan etkilemiştir. Bunların büyük bir kısmı da buhran yaşıyor.

Bu durumda bayram sevincinden söz etmek mümkün mü?

Geçen bayramda da kriz vardı ve yoksulluk “geliyorum” diyordu. Buna rağmen bir bayram sevinci ve heyecanı yaşanıyordu.

‘’Nerde o geçen seneki bayram!’’

Sevinç ve heyecan yerine bu bayramın endişe, kaygı ve üzüntüye neden olduğu söylenebilir. Kafalar karışık, hesap-kitapla derin düşüncelere dalmış insanlarımız.

Aileler, çocuklarına hediye dahi alamıyorsa gerisini anlatmaya gerek yok. Kurban kesmek ise bir hayalden ibaret. Bayramların olmazsa olmazı şeker ve tatlıların yanından geçmek imkansızlaştı.

Evet…Toplumun çoğunluğu için bu bayram kurban kesmeden geçecek. Yeni giysiler, bayram harçlıkları da olmayacak. Sadece geçen bayrama göre her şey ortalama %100 zamlanmış. Zam yağmuruna neredeyse yakalanmayan yok.

Sadece yaşlılarımız, hatta gençlerimiz için değil, çocuklar için de “Ah o geçen seneki bayram!” hasreti yaşanacaktır.

Bir yönetimin bu durumu hala bir başarı olarak görmesine ne demeli?

Bunlara bakınca “Ah ah! Nerede o eski yönetimler!” diye iç çekmekten kendimi alamıyorum. En azından onların döneminde, sevinç ve heyecan duyduğumuz bayramlarımız vardı.

Ah o eski bayramlar!

Sevinç ve heyecandan yoksun mazlumların, mağdurların, mahrumların, hakkı yenilenlerin bayramını kutluyorum. Geçen geçmiştir, bu bayram da geçer. Nice güzel bayramlarımız elbette olacaktır.

 

---

İnsanda huzur bırakmayan sistemli bir kötülük,

En mutlu günlerin bile katilliğine soyunmuş!

 

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır