28 Mart 2024


Pandemi Sonrası Yeni Dünya



Muhammet Mehdi ERDOĞMUŞ

A- A+

Değişimler için var edilir korkular,

Bu düzeni anlayıp geliştirmektir cesaret!

--

İnsanlık hızlı bir değişim ile yeni bir çağa hazırlanmaktadır. İletişim teknolojisi kadar gözetim teknolojisinin de hızla geliştiğini görüyoruz. 20 yıl önce kurgu-bilim filmlerinde izlediğimiz sahneler birer birer hayat buluyor.

CIA-KGB-MOSSAD gibi istihbarat örgütleri artık ajanlar kullanmak yerine her yerde aynı anda bulunan sensorlar vasıtasıyla herkesi, her yerde ve her zaman izleme ve gözleme imkânlarına sahipler.

Devletler, Koronavirüs salgınıyla mücadele için geliştirdikleri yeni gözetim araçlarını devreye soktular. Koronavirüs şüphelilerini belirlemek, onları izleyerek kimlerle temas ettiğini tespit etmek ve zamanında uyarmak gibi ileri bir teknolojiye sahip oldular.

Akıllı telefonlar, yüz tanıyan kameralar, çitler ve başka uygulamalarla insanların kontrol altına alınabileceğini gösteriyorlar. İnsanlık tarihinde hiç olmadığı kadar insanların kolayca izlenebileceği teknolojiye sahip devletler vardır.

Gözetim teknolojisi, öyle büyük bir hızla ilerliyor ki önümüzdeki yılların neler getirebileceğini kestirmemiz mümkün değildir. Bütün bunlar olurken bizler, henüz izlendiğimizin, vücut ısımızın farkına varmamız dahi mümkün olmayacak bir yöntemle ölçülebildiğini ve raporlanarak merkeze bildirildiğini anlamaktan uzağız. Sadece bu örnek dahi, çağın dışında yaşadığımızı göstermeye yeterlidir sanırım.

Henüz ayrıntılı analizler yapabilmek için erken olsa da, Pandemi sürecinde yaşananlardan geleceğe dair ipuçları çıkartmamızın mümkün olduğu kanısındayım. Pandemi sonrası planlanan; artık yeni bir dünya düzeni olarak tanımlanabilir.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir ve hiçbir sistem bugünkü gibi kalmayabilir. Siyasal kurunlar, üniversiteler, araştırma kuruluşları, ilaç sektörü başta olmak üzere sağlık sistemi, firmalar, şirketler yeni teknolojiye göre değişmek zorunda kalabilir.

Bu durumda, Koronavirüs salgınından sonra yeni teknolojiler devreye girecek ve dünya düzeni de değişmiş olacak! Başka bir ifade ile salgının yeni bir değişim sürecini başlattığı söylenebilir. Yeni süreç, artık internet ve gözetim teknolojisinin gelişmesine göre biçimlenecektir.

Bu köklü değişim, toplumları ve ülkeleri de derinden etkileyecektir. Uzay teknolojisi ile Mars’ta yerleşimin gerçekleşmesi çok yakındır. Robotlara yapılan bunca yatırım boşuna mı? Sıradan savaşlar yerine uzay savaşlarını insanlık pek yakında görecektir.

Baş döndürücü değişime uyum sağlamayan ülkelerde, baskıcı otoriter yönetimlerin oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bilgi, teknoloji, evrensellik geliştikçe değişmeyen yönetimler daha çok baskıcı olmayı varlıkları için zorunlu göreceklerdir.

Değişmeyenler, değişime direnenler dijital çağın dışında kalacaklardır. Bugün için modern kabul edilen insan yaşamı teknoloji ile uyum sağlayamazsa, yakın gelecekte “ilkel yaşam” olarak tanımlanması şaşırtıcı olmayacaktır.

Özellikle Y ve Z kuşaklarının, yeni döneme hazırlanmayı çok önemsemeleri gerekiyor. Korona sonrası kaldıkları yerden devam etmeyeceklerini bilmeleri ve dijital çağın bilgileriyle yeni dönemi kucaklamaları olmazsa olmaz bir zorunluluktur.

--

Geçmişe demir atıp gelecek denizlere açılmaz yelken,

Seni geçmişe hapseden duvarlı bilgiyle yıkmaya bak sen!

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır