25 Nisan 2024


Z KUŞAĞI



Muhammet Mehdi ERDOĞMUŞ

A- A+

Ne Dünya eski Dünya ne de zaman,

Önce çağı kavra sonra insanı anla!

-

Genel olarak kuşaklar, nesiller yıllarla belirlenir ve öyle tanımlanırdı. 1968 kuşağı ve 1980 kuşağı gibi. Z Kuşağı 21. Yüzyılın tanımlarından biri olarak ortaya çıktı. Bu nedenle de Z Kuşağı için “milenyum çocukları” deniyor.

Bu bağlamda Z kuşağı, “2000 yılından günümüze uzanan bir kuşağı” tanımlıyor. Baş döndürücü teknolojik gelişmeler sonucu ‘dijital çağ’ olarak anılan 21. Yüzyılda artık nesillerin de farklı tanımlanacağı anlaşılmaktadır. İnternet kuşağı gibi..!

Bu ayırım, günümüzde daha çok X-Y-Z olarak ifade edilmektedir. Buna göre 1980 yıllını da içine alan bir tarihten önce doğmuş olanlara “X kuşak” veya “X jenerasyon” denmektedir. Teknoloji ve bilime uzak olarak görülen ve tarihi süreç içinde birçok olaya şahit olan bu nesildir. Bilgi ve birikimin deneyimle işlenmiş hallini temsil eder.

1981-1999 yılları arasında doğmuş olanlar “Y kuşağı” veya Y Jenerasyonudur. Teknoloji ve bilimin ilerlediği bir döneme ait olan bu kuşak, ne teknolojiye ne de bir önceki kuşağa tam olarak ayak uydurabilmiştir. İkisi arasında ayrı bir kuşak olarak yer edinmiştir.

x y z kuşağı | Rehberlik Servisi

Ancak X kuşağının aksine, teknolojiye buluşma imkânları daha kolay olmuştur. Ayrıca Politika ile daha çok uğraşan bir kuşak. Demokrasi, İnsan Hakları, eşitlik, hukuk, özgürlük gibi gelişen evrensel değerlerin kendi ülkelerinde de olmasını arzulayan bir kuşaktır.

Z Kuşağı veya Z Jenerasyonu ise, 2000-2003 yılları arasında doğmuş bir nesildir. Teknoloji ve bilim ile buluşan bu nesil, X ve Y Kuşağının aksine bireysel ve özgür bir anlayışa sahiptir. İnternet gençliği olarak da adlandırılan bu kuşağın sosyalleşme alanı internet ağıdır.

Toplumun kendilerini, kendilerinin de toplumu anlamada zorlandığı bu kuşak, bilgiyi kitaplardan, makale veya köşe yazılarından değil, en kısa yol olan internetten alır. Bu yüzden bilgiyi hafızalarında değil de ellerinde bulunan cihazda taşımayı daha uygun bulurlar. Böyle olmasının, bilgi ve teknoloji çağında doğru bir tercih olduğu kanısındayım.

Genel olarak X-Y-Z Kuşağı olarak adlandırılarak kuşaklar arası ayrımın yapıldığı bilinmektedir. Bu üç kuşak sonrası, Y kuşağının çocukları olan “alfa” kuşağının, Z kuşağının yerini alacağı ifade edilmektedir.

Z Kuşağı, oy potansiyeli ve aktif siyaset bakımından özellikle siyasi partilerin ve politikacıların dikkatini çekmektedir. En çok bu kesim üzerinde anketler yapılmakta, politik tercihlerini öğrenerek etkilemeye çalışmaktadırlar.

Ancak hiçbirinin bu nesli anladığını düşünmüyorum. Bu kuşağın içinde bulunduğu internet uygulamalarına girerek onlara ulaşmaya çalışmak sadece bir zaman kaybıdır. Onlar açısından da böyle bir iletişim çabası kendi sınırlarını ihlal etmektir. Siyasi partilerde göstermelik bir iki genç bulundurmakla bu kuşağın ilgisini çekmek hiç de gerçekçi değildir.

Yalnız olmayı sevdikleri için ikili ilişkiler ve ekip olmakta başarılı değiller. İnternet dışında sosyalleşmeyi ve toplumsallaşmayı düşünmezler. Onlar için esas olan internette yaşadıkları özgürlüğü ve sınırların olmadığı bir dünyayı gerçek hayatta yaşayabilmektir.

İnternet çocukları olmaları, onların yaşamlarının mesajlaşmaktan ibaret olduğu anlamına gelmez. Dünyada olup bitenlerle yakından ilgilidir bu kuşak. Öz güvenleri çok yüksek olduğu için sormak, danışmak, akıl almak yerine bilgilerinin izinden gitmek isterler.

--

Bilmediğin bir sahnede bir oyun sergileyeceksen,

Önce kırmızı topu burnuna takmalısın!

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır