25 Nisan 2024


SİZCE KAÇ DUVAR ARASINDAYIZ?



Mustafa YAZAR

A- A+

Ä°nsani temel ihtiyaçlar deyince ilk aklımıza yemek, içmek, barınmak gelir. Ancak, temel ihtiyaçlarımızın başında yalnız bunların olduÄŸunu düÅŸünmüyorum. Bence daha derine inmemiz gerekir. Temel ihtiyaçlardan daha derinlerde olan ÅŸey nedir? Tabi ki özgürlük. 

          Bir hapishanede olduÄŸunuzu düÅŸünün; yemeÄŸinizi veriyorlar, size kalacak yer ve yatak temin ediyorlar ama yine de özgürlüÄŸü arıyorsunuz. Neden? Çünkü en temel ihtiyacınız bu. 

          Özgürlük diye bahsediyorum. Tuksak mısınız diyebilirsiniz. Hukukun, adaletin tecelli etmediÄŸi bir yerde tutsaklık sizce dört duvar arasında kalmak mıdır?

          Ä°nsanların konuÅŸmaya, yazmaya korktuÄŸu, yazılan bir yazıyı beÄŸenmeye çekindiÄŸi bir dönemde sizce kaç duvar arasındayız?

          Sözlükte özgürlük, “herhangi bir koÅŸulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya baÄŸlı olmaksızın düÅŸünme ve davranma durumu” diye yazıyor. Affınıza sığınarak sormak istiyorum. Özgürce düÅŸünebiliyor muyuz? Yoksa başıma bir ÅŸey gelir diye susuyor muyuz? Bazılarının konuÅŸmasını dinlerken ya da yazısını okurken içimizden mi “helal olsun” diyoruz? EÄŸer içinizden diyor, sessiz düÅŸünüyor ve düÅŸüncelerinizi baÅŸkaları ile paylaÅŸmaktan korkuyorsanız siz de özgür deÄŸilsinizdir.

 

          Vicdanlı her insan, kendini ilgilendirsin veya ilgilendirmesin en temel deÄŸerlerin yani adaletin, özgürlüÄŸün, hukukun yok sayılmasına kayıtsız kalmamalıdır. Tabi bunları yaparken baÅŸkalarının da özgürlüklerine saygı duymamız gerektiÄŸini unutmamalıyız. Elbette özgür olmak demek, her istediÄŸini yapmak, kanunları çiÄŸnemek demek deÄŸildir. Kendi haklarını özgürlüÄŸünü isterken, baÅŸkalarınınkine de saygı duymak demektir. 

          Peki, bu kısıtlamaların sebepleri neler olabilir? Birinin siyasi görüÅŸünün sizden farklı olması, dilinin farklı olması ya da sizin gibi düÅŸünmemesi mi? Soruları kendi içinizde çoÄŸaltabilirsiniz ama çözümü hep beraber haykırmamız gerekir. 

          Biri sizden farklı dilde konuÅŸuyor, sizden farklı düÅŸünüyor diye kısıtlamak doÄŸru deÄŸildir. Farklı renkler/farklı diller, bunlar Allahın yüceliÄŸinin kanıtıdır bizlerin bir birimize düÅŸman olup bir birimizi kısıtlayacağımız ÅŸeyler deÄŸildir. Nitekim Kuran-i kerimde Yüce Allah “Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Åžüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır.” (Rûm Suresi 22) buyuruyor. Allah bizi farklı yaratmışken, Bu farklılıklarımızdan dolayı özgür olamamak doÄŸru mudur?

          Beraber, kardeÅŸçe, özgürce yaÅŸamak için binlerce ÅŸarkı yazılmış ve söz söylenmiÅŸtir belki. Kim bilir bir o kadar da yazılmadan, söylenmeden düÅŸüncelerde kalmıştır. Daha özgür yarınlarda beraber, kardeÅŸçe yaÅŸamak dileÄŸi ile saÄŸlıcakla kalın.

Ecz. Mustafa YAZAR

 

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır