Kalitesiz ve ezberci eğitimden sonra beş şık,
Bul doğruyu yap tercihi gibi çağ dışı bir sistem!
---
18 – 19 Haziran 2022 tarihinde yapılan üniversiteye giriş sınavı sonuçları belli oldu. Şimdi de öğrencileri ve aileleri 27 Temmuz – 5 Ağustos tarihleri arasında yapılması gereken tercih heyecanı sardı.
Bu yıl değişen sınav sistemi (barajın kaldırılması) nedeniyle rağbet daha çok arttı ve 3 milyonu aşkın aday başvurdu. Yoğun talep sonucu okul tercihlerinde artık başarı sırası esas alınacaktır.
24 tercih hakkına sahip öğrenciler, üniversite tercihlerini Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) ‘’ https://ais.osym.gov.tr ‘’ internet adresi üzerinden yapabilecek. Doğrudan veya posta ile yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Yani sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme konulacaktır.
Gençler için okul tercihleri de tıpkı giriş sınavı gibi heyecan vericidir. Ekonomik krizin baskısı altında tercih yapmak hiç de kolay olmayacak. Yeterli burs, yurt veya barınma güvencesi olmayan öğrencilerin şehir ve okul tercihleri gerçekten büyük bir sorun oluşturacaktır.
Bu tercihlerde ekonomik durumun belirleyici olması kaçınılmaz olacaktır. Bu sorunu çözmesi gereken de hükümettir. Umarım bu konuda öğrencilerin mağduriyetini önleyecek veya giderecek tedbirler alınır.
Öğrencilerin okumak istedikleri bölümleri tercih etmeleri önemlidir. Aile baskısı veya ekonomik gerekçelerle istemedikleri bölümleri tercih etmeleri durumunda yaşayacakları travmalar bir tarafa başarılı ve yararlı olmaları da zorlaşacaktır.
Tercih yaparken aile veya başka baskılardan bağımsız ve özgür davranmak öncelikli ve zorunlu bir durumdur., Gerekirse bu konuda uzmanlardan destek alınmalıdır. Tercih edilecek üniversite ve bölümü okuyacak olan aileler değil, öğrenciler olacaktır. İdeallerine ve hayallerine uygun bölümleri tercih etmek başarı şansını yükseltecektir.
Tercih yapılırken dikkat edilmesi gerek bir husus da seçilecek bölümün, yaşadığımız çağa ve geleceğe uygunluğudur. Milyonlarca işsiz üniversite mezununun olduğu bir ülkede sadece diploma sahibi olmanın bir anlamı olmayacaktır.
Ayrıca tercih edilecek üniversitenin akademik kadrosunu mutlaka araştırmak gerekir. Dünyada ilk 500 üniversite içinde tek bir üniversitemizin olmadığı düşünülünce akademik kadronun önemini çok daha iyi anlayabiliriz.
Kalite bakımından bir elin parmağını geçmeyecek sayıda olan özel üniversiteler dışında diğer özel üniversitelerden uzak durmakta yarar görüyorum. Devlet üniversitelerinin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Gençlerimizi müşteri olarak değil öğrenci olarak görecek üniversiteleri tercih etmek gerekir.
Üç-dört katlı binaları üniversite diye tercih etmekten mümkün olduğu kadar uzak durulmalı diye düşünüyorum. Kampüsü olan, sosyal, kültürel ve spor alanlarında imkân sunan üniversiteleri öncelemek gerekir.
Önerileri çoğaltmak mümkün ancak ülkemizin yaşadığı ekonomik krizin ve ailelerin içinde bulunduğu ekonomik sorunların tercihlerde en etkin faktör olacağı kesindir. Benzer nedenlerin öğrencileri istemeseler de kendi şehirlerine mahkûm edecekleri ortadadır.
Öğrencilere ve ailelere bu zorlu süreçte başarılar diliyorum.
---
Her köşe başı bir üniversite satarlar diploma,
Sonrası yığınla işsizler ordusu oturup karalar bağlamakta!
Misafir