Yapay Yaprak Gerçek Yaprak Gibi Fotosentez Yapıyor

Yapay Yaprak Gerçek Yaprak Gibi Fotosentez Yapıyor

07 Temmuz 2019   /   4 yıl önce 0


Son teknoloji yapay yapraklar atmosferdeki fazla karbondioksiti azaltma ve global ısınma açısından umut vaat etse de, sadece tanklarda depolanmış basınçlı saf karbondioksitle çalışabiliyordu. Buna rağmen, Chicago Üniversitesi’nden bilim insanları havadaki sera gazlarını kullanabilecek ve doğal yapraklardan on kat daha fazla verimle karbondioksiti yakıta çevirebilecek bir yapay yaprak geliştirmeyi başardı. Araştırma ACS Sustainable Chemistry & Engineering dergisinde yayınlandı. “Bugüne kadar geliştirilen yapay yapraklar ancak tüp içindeki karbondioksiti kullanabiliyordu. Bu cihazların başarılı olması için gerçek dünyada karbondioksiti hava, baca gazı gibi daha seyreltik kaynaklardan kullanma kabiliyetine sahip olmalıdır,” diyor kimya mühendisliğinden Yrd. Doç. Dr. Meenesh Singh.

Doç. Dr. Meenesh Singh ve meslektaşı yüksek lisans öğrencisi Aditya Prajapati bu problemin üstesinden gelmek için geleneksel yapay yaprağı, yarı geçirgen membranlı amonyum reçine ve su ile dolu 4 odacıklı bir kapsülün  içine yerleştirdi. Bu membran sayesinde güneş ışığıyla ısınan su buharlaşabiliyor. Su membrandan geçince, bu havadaki karbondioksiti seçerek çekiyor. Kapsülün içindeki yapay fotosentez ünitesi karbondioksiti karbon monoksite çeviren katalizörle kaplı bir ışık absorblayıcıdan oluşuyor. Böylece farklı sentetik yakıtlara dönüşüm sağlanabilir. Ayrıca oksijen de üretildiğinden, bu gaz toplanabilir ya da ortama verilebilir. “Mevcut yapay yaprak teknolojisini özel bir membranla kaplayarak, tüm üniteyi aynı gerçek yaprak gibi dışarıda da fonksiyonel hale getirebilir,” diyor Singh.

Hesaplamalara göre 360 yapraktan oluşan 1,7 m*0,2m’lik bir alanda yaklaşık 500 kg karbon monoksit üretilerek sentetik yakıtlar için kullanılabiliyor. Eğer bu 360’lık yapraklarla 500 m2 kaplanırsa, 100 metre içinde karbondioksit seviyesi % 10 kadar düşürülebilir.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190212160020.htm “Konsept tasarımımız malzeme ve teknoloji açısından uygun bileşenleri kullanıyor ve artık laboratuar dışında rahatlıkla kullanılarak atmosferdeki sera gazları azaltabilir,” diyor Singh. Araştırma Referansı: Aditya Prajapati, Meenesh R. Singh. Assessment of Artificial Photosynthetic Systems for Integrated Carbon Capture and Conversion. ACS Sustainable Chemistry & Engineering, 2019; DOI: 10.1021/acssuschemeng.8b04969

Kaynak: www.gercekbilim.com


Yorumlar (0)



Bu habere ait yorum bulunmamaktadır