Çin, COVID-19 Aşısı İçin Klinik Denemelere Başladı

Çin, COVID-19 Aşısı İçin Klinik Denemelere Başladı

27 Mart 2020   /   4 yıl önce 0


Çin geliştirdiği koronavirüs aşısı için birinci faz klinik denemelere başladı. Dünya’nın dört bir yanından bilim insanları bu ölümcül patojene karşı savaş veriyor. Geçtiğimiz haftalarda ABD Sağlık Bakanlığı yetkilileri muhtemel aşı için denemelere başladıklarını duyurmuştu.

Çin ABD’yle aynı gün yani 16 Mart’ta denemelere başlasa da, denemenin yıl sonuna kadar sürebileceği belirtiliyor. Ayrıca ülkenin Klinik Deneme Kayıtlarına göre , aşı 17 Mart başlangıç olarak kayda geçildi.

“COVID-19 gönüllüleri şimdiden faz 1 denemesi olarak aşılandılar,” diyor AFP’ye verdiği demeçte hükümet destekli projede yer alan bir yetkili.

Denemede yer alan 108 katılımcının yaşları 18 ila 60 arasında değişiyor. Sübjeler üç ayrı gruba ayrıldı ve farklı dozlarda ilaç veriliyor. Bütün katılımcılar Wuhan’dan geliyor yani coronavirüsün ilk görüldüğü konumdan.

COVID-19 pandemisi gittikçe şiddetlendikçe, hükümetler koruyucu önlemler almaya başladı. Ayrıca ilaç şirketleri ve araştırma laboratuvaları çare bulmak için gece gündüz çalışıyor.

Bugün COVID-19 için onaylanmış bir aşı yok ve vaka sayısı 400 bini geçmiş durumda,ölü sayısı ise 18 bini aşmış durumda. (24.03.2020 tarihi itibariyle)

Çin ve ABD arasında ise bir aşı geliştirme yarışı var. Amerika’nın geliştirdiği aşı ise FDA onaylaması nedeniyle ancak gelecek yıla veya 18 aya hazır olabilecek.

ABD tabanlı Gilead Sciences tarafından geliştirilen Remdesivir ilacının ise Asya ve Çinli doktorlar tarafından yapılan denemelerde etkili olduğu ve klinik denemelerin son aşamaya geldiği belirtildi. Yapılan bu denemeler sayesinde bilim insanları ilaçların gerçekten işe yarayıp yaramadığını ya da hastaların bu ilaçlar olmadan kendiliğinden iyileştiğini gösterebilir.



Kaynak: Gercekbilim.com


Yorumlar (0)



Bu habere ait yorum bulunmamaktadır