28 Mart 2024


Güvercinler ve 14 Mayıs 2023 Seçimleri



Faik Öcal

A- A+

Ömrümün balkonuna yuvalarını kurmuÅŸ güvercinleri izliyorum. AkÅŸamüstü birden bastırdı mayıs yaÄŸmurları. Hiç hazırlıklı deÄŸildim, kendime hastaydım. Güvercinler hiç aklımdan çıkmıyordu. Onların yuvalarının bozulmasına gönlüm razı olmamıştı. Bu yüzden bir önceki gün balkonu yıkamış, yuvalarını aynı emniyetli köÅŸeye koymuÅŸtum. Bir sonraki günde bulutların altında tetikte bekleyen mayıs yaÄŸmurları yaÄŸmaya baÅŸladı. Aklımda güvercinlerin ne yapacaklarından baÅŸka bir ÅŸey yoktu. Çünkü yavrulanmaya hazır iki yumurtaları vardı güvercinlerin.

MutfaÄŸa kuruldum, onları uzaktan ve derinden izlemeye baÅŸladım. Tedirgindim. Üzerimde Hrant Dink’in ruh halinin güvercin tedirginliÄŸi... Onları izlemekten baÅŸka bir ÅŸey gelmiyordu elimden. Onlar zaten insan elinin temasını kabul etmiyorlardı, eski tecrübelerimden biliyordum. Onları bu apansız doÄŸa olayı ile baÅŸ baÅŸa bırakırsam, hiç müdahil olmasam, yuvalarını ve yumurtalarındaki yavrularını kurtarabileceklerine dair kuvvetli bir his var içimde. Bu his insan-üstü, insanı aÅŸan bir ÅŸey. Yanılmayacağımı biliyordum, hissediyordum.

Mayıs fırtınasının dinmesini bekliyorum. Her geçen an yaÄŸmur ÅŸiddetleniyor. Aklımda O’Henri’nin Son Yaprak’ı, gözlerimin önünde sallanıp duruyor. Korkuyorum: Balkon suyla dolsa, yuva suların altında kalsa, yumurtalara ıslansa, yumurtaların içindeki yavrular doÄŸmadan ölse. Güvercinlerle aÄŸlıyorum, üzülüyorum, duaya duruyorum. Ben zaten çocukluÄŸumdan beri güvercinlere aÅŸinayım. Onları hep sevdim, onlarla büyüdüm. Aramızda özel bir baÄŸ oldu. Ne zaman bir güvercin görsem çocukluÄŸum aklıma gelir. Sanıyorum ki dışarıda yaÄŸmurun altında yuvasını, yumurtalarını kurtarmaya çalışan benim çocukluÄŸum. Ä°çten içe dua ediyorum, yuvaya, yumurtalara zarar gelmesin diye. Elim yüreÄŸimde, güvercinlerin her an uçmasını bekliyorum. Kapının kenarında gizlice pustuÄŸum yerden bakıyorum çocukluÄŸuma, güvercinlere ve O’Henri’nin Son Yaprak’ına.

DiÅŸi güvercin tüylerini kabarmış yumurtaların üzerinde yatmış. Gözlerinde sadece merhamet ve azim var. Gözlerindeki merhametten belli olur bir anne. Gözlerindeki merhamet ele verir diÅŸiliÄŸin anneliÄŸine evirilip evirilmediÄŸini. Anlıyorum ki sonucu ne olursa olsun, yuva yaÄŸmurlarla dolsun, yumurtalara kulaçlık vasfını yitirsin, diÅŸi güvercin asla yuvasını terk etmeyecek., yumurtalarının üzerinden kalkmayacak. O ya ölüsüyle kalacak yumurtalarının üzerinde ya yumurtalarındaki yavrularıyla uçacak gökyüzüne. DiÅŸi güvercin yavruları olmadan yaÅŸamayacak. O kendini yumurtalarına adamış fedakar bir anne, bütün anneler gibi.

Gördüklerim tüylerimi diken diken ediyor, kalbimi merhametle dolduruyor. DiÅŸi güvercin beni buralardan alıp baÅŸka diyarlara götürüyor. Ä°nsan ait olmadığı yerler için neden bir baÅŸkasının kalbini kırar? Ne diye baÅŸkalarının hayatlarının kenarında kendine ihanet eder? Aynı göÄŸün altında farklı bakmak kadar doÄŸal bir ÅŸey yokken ne diye baÅŸkalarını kendi gibi bakmaya zorlar? Ahh! Ä°nsan..! Sorularımı kesiyorum ama aklımı susturamıyorum.

YaÄŸmur sert yağıyor ama beni hiç incitmiyor. Bahçedeki kocaman pembe gülün kokusu hala burnumda. Gerçek bu, hakikatten öte. Bunu görmüyor insanlar. Bugün hasta olmasaydım ben de bunu görmeyecektim. Bütün insanlar güç zehirlenmesi mi yaşıyoruz? Nedir bu başımıza gelenler? Burnumuzun ucundaki gül kokusunu alamıyoruz ama Kaf dağının ardındaki gülleri getirmek için önümüze çıkanı kırıp geçiyoruz. Bu ne yaman çeliÅŸki!

Erkek güvercin hiçbir ÅŸeyden korkmayan cesur bir baba adayı olarak duruyor, hayat arkadaşının ve müstakbel yavrularının baÅŸ ucunda. Hiç kıpırdanmıyor. Bu tablo gözlerimi yaÅŸartıyor. 14 Mayıs 2023 seçimleri için birbirlerine en olmadık hakaretleri yapan ülkemin insanları aklına geliyor, üzülüyorum. Hasta olmasaydım, güçten düÅŸmeseydim, belki kendimi bu balkonun önünde göremeyecektim, balkonumda yuvaları ve yumurtalarını için ölüm-kalım savaşı veren bu güvercinleri görmeyecektim. Yarınki seçim aklıma gelmiyor. Bütün varım yoÄŸum güvercinlere baÄŸlanmış.

Mayıs yaÄŸmurları durmuyor, daha da ÅŸiddetleniyor. DiÅŸi ve erkek güvercinleri izlemekten kendimi alıkoyamıyorum. Güvercinlerinin yuvalarının ve yumurtalarının yarınki cumhurbaÅŸkanı adayının kim olacağından daha önemsiz olduÄŸunu kim söyleyebilir. Ben bütün varlığımı güvercinlere baÄŸlamışım, bir oy hakkımı seçimlere ayırmışım. BaÄŸlanmak ve ayırmak arasındaki fark hiç bu kadar bariz ve iç acıtıcı olmamıştı. Bir yanda bütün bir varlığımı baÄŸladığım güvercinlerin yuvası ve yumurtaları, öte yandan seçimlere ayırdığım bir akıllılık oyum.

YaÄŸmur dinmeye baÅŸlıyor. Güvercinlerin yuvaları ve yumurtaları kurtuluyor. Sabaha kadar ben hasta yatağımda, güvercinler yuvalarında yumurtalarının üzerinde bekliyoruz. Bir birliktelik oluÅŸmuÅŸ aramızda, farkında olmadan.

Türkiye olarak bir bütünüz. Hepimiz insanız. Her daim balkonumuzda güvercinler görmek için, onların yuvalarına ve yumurtalarına sahip çıkmak için sakin olalım, sadece oyumuzu kullanalım. ÖtekileÅŸtirmeyelim, ayrıştırmayalım.

Balkonumuzdaki güvercinler ve güvercin yuvaları ve güvercin yumurtaları olmadan hayatın bir anlamı, ülkemizin bir geleceÄŸi olmayacağını hiç unutmayalım. Ülkemizin geleceÄŸine sahip çıkmak balkonumuzdaki güvercinleri yaÅŸatmakla baÅŸlar.

 

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır